bollen kleur

Home / 2Advance / Blog / Aardig zijn is een keuze, net zoals bot zijn

Aardig zijn is een keuze, net zoals bot zijn

Verbaal geweld

Wat leven we in een harde tijd met sterk toenemende taalverruwing. Het lijkt soms wel of schelden en uitkafferen het nieuwe normaal aan het worden is. Gisteren bij de supermarkt liep ik totaal onnadenkend naar de service balie voor een muntje voor de kar. Krijg ik toch een snauw van een wat oudere mevrouw dat ik ‘op mijn beurt’ moet wachten, alsof ik, ipv het schaaltje met muntjes, op zoek was naar iemand om me te woord te staan. Zonder enige aanleiding zomaar uit het niets krijg ik haar ‘verbale geweld’ over me heen. Voor mij een keuze moment; ga ik erin mee, blijf ik ‘eruit’ of en voel ik me geroepen om haar wel eens eventjes de waarheid te zeggen? Het laatste is wat ik tegenwoordig steeds vaker zie gebeuren; elkaar wel even ‘onze’ waarheid opleggen. 

Social media in control

Lubach liet ons zondag zien in hoeverre de algoritmes van social media ons in drie klikken op steeds extremer wordende filmpjes brengt, ik schrok er van. Blijkbaar zijn we dus zo makkelijk te beïnvloeden. 

We hebben interactie nodig

En tegelijk feitelijk ook best logisch want wij mensen leven en floreren in en dankzij de interactie met anderen of dit nu goede of kwade interactie is. De keuze is en blijft toch echt aan ons zelf; gaan we voor een positieve of negatieve gestemde interactie?

Positieve vibe

Vanmorgen begon de dag hier met de mannen die zonnepanelen komen plaatsen. In drie zinnen is ons duidelijk; ze hebben  een positieve ‘we hebben er zin’ vibe en ze willen het mooi verwerken zodat er geen lelijke kabels zichtbaar zijn. Dat geeft vertrouwen en een extra lekker bakkie koffie voor ze.

Verder ga ik om e.e.a. goed te laten verlopen even wat dakpannen halen. Tevergeefs bel ik voor vertrek met het Brabants familiebedrijf in dakpannen. Maar eenmaal in de auto op weg erheen belde ze terug. We hebben uw oproep gemist, wat kunnen we voor u doen? Gewoon positieve persoonlijke aandacht die maakte dat ik met een glimlach verder reed. 

We hebben altijd een keuze

Zo kan het dus ook, twee positieve persoonlijke interacties die het leven van iedere betrokkene leuker maakt. Welke keuze maak jij? Wat geef jij liever? Wat onderga je liever? Weet jij een negatief gesprek te keren? Wat doet het met jou al die negativiteit? Voel je je aangevallen? Nemen we het persoonlijk? Of ben jij degene die zelf ‘te hard’ uit kan halen en daarom maar liever zwijgt? Communicatie is soms echt een hele uitdaging. Mogen emoties er zijn, weten we ermee om te gaan, spelen we het op de inhoud of op de persoon? Welke eerdere ervaringen vormen je huidige communicatie? Voel je de veiligheid om vrijuit te communiceren?

En…. welke keuzes maak jij? Welke communicatie wil je veranderen, positief beïnvloeden?

foto flickr 05

Het risico van aannames doen

Onlangs gebeurde het weer: een bedrijf waarvan ik weet dat...
foto flickr 03

Hakken in het zand / Cultuur

Wat nu als de som van alle medewerkers niet tot...
aanpak waypoint 3

Moed moet

Zou het de periode van het jaar zijn, de herfst?...

Concrete resultaten

  • Inzicht in jezelf, drijfveren en motivatie. Je leert sturen vanuit authenticiteit.
  • De beschikking over diverse managementstijlen.
  • Inzicht in hoe jij met je eigen gedrag je omgeving beïnvloedt en inspireert.
  • Inzicht in je teamgenoten, de wisselwerking en opbouw in je team.
  • Nieuwe vaardigheden in het voeren van gesprekken.

Trainingsmethodiek

  • Vaardigheden worden met micro-simulatie getraind en eigen gemaakt
  • Met een beperkt aantal modellen krijgen ze concrete handvatten om in de praktijk toe te passen. Het zijn dezelfde modellen als in de MT-training waardoor het voor de managers makkelijker is te sturen op succes.
  • Handige hand-out kaartjes om in de praktijk als spieksetje bij de hand te hebben.
  • Opdrachten die tussenliggend uitgevoerd moeten worden. Denk aan koude acquisitie, een idee uitwerken voor een klant of sector. Dit kiezen we in overleg en afhankelijk van de situatie van het moment.
  • Individuele coaching kan onderdeel van dit traject uitmaken

Investering in tijd en euro’s

Het aantal dagen is afhankelijk van de vraagstelling, de doelen en de taakvolwassenheid van de deelnemers. Deze training geven we incompany, in open trainingsvorm en kan ook individueel vormgegeven worden.

Anne Marie Koenraad - van Hees
Anne Marie Koenraad - van Hees

Meer weten over wat ik voor jou kan betekenen?

Heb je nog vragen of heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek? Aarzel niet en neem contact met mij op. Ik sta je graag te woord.