bollen kleur

Home / 2Advance / Blog / Moed moet

Moed moet

Zou het de periode van het jaar zijn, de herfst? Het symbool van het oude loslaten; ruimte maken voor het nieuwe? Geeft de herfst ook ons een zetje, om oude lessen los te laten? De afgelopen weken heb ik met ontzag gekeken naar de moed van trainees om oude gewoontes los te laten. Het voldoen aan de eens zo waardevolle lessen van thuis was in de praktijk veranderd in een te grote last. Herkenbaar?

Boodschap van thuis

Zelf kreeg ik van thuis uit al vroeg de boodschap mee: “Werk hard en maak je huiswerk voordat je gaat spelen.” Toen heel nuttig. Maar nu sloeg ik daarom tijdens een mooie, zonnige middag de uitnodiging van m’n man af om lekker in de tuin te gaan zitten. “Eerst m’n werk afmaken, dan kom ik,” antwoordde ik. Om 17.00 was ik klaar en kon ik nog net de zon zien verdwijnen.

Niet praktisch meer

De les van thuis was, hoe goed bedoeld ook, niet praktisch meer in het leven dat ik nu leid. Tijd dus om deze los te laten en in te wisselen voor een nieuw besluit, om anders te gaan werken. Ik maakte een betere planning  waardoor genieten en “werk af” prima te combineren bleken te zijn.

Toch vasthouden

Zo zijn er tal van voorbeelden te bedenken van wijze lessen waar we ver mee zijn gekomen. Lessen die nu niet meer praktisch zijn, maar waar wij toch aan vasthouden:

  • “Doe een ander een plezier!”
  • “Zorg dat je de beste bent!”
  • “Jij bent het sterkst!”
  • “Schiet op!”

Waardering en erkenning

En waarom kunnen wij onze gewoontes zo moeilijk loslaten? Omdat waardering en erkenning voor ons allemaal ontzettend belangrijk is. Kijk maar naar het antwoord van een van mijn coachees op mijn vraag waarom deze de dingen doet zoals hij ze doet:

“Omdat ik bepaalde dingen al mijn hele leven op een bepaalde manier doe, waardoor het een deel van mijzelf is geworden. Ik weet niet beter. Hoe moet het anders? Ik weet niet wat ik anders wil. Wat zullen mijn ouders wel niet van me zeggen als..!”

Vertaald naar een werksituatie is het antwoord op deze vraag:

“Omdat de baas/de klant/mijn collega dit van mij verwacht.”

Feitelijk is dit een aanname; je hebt het die mensen (waarschijnlijk) nooit gevraagd. Dat durfde je namelijk niet, want je bent bang om te veranderen.

Moed moet

Iedereen kent deze angst; om te weten wat je hebt en om niet weten wat je te wachten staat, na de verandering. “Vinden ze me nog wel leuk? Vinden ze mij dan nog wel aardig?”.  Met andere woorden: als je vastloopt, als je bepaalde plannen of doelen niet behaalt, dan heb je moed nodig. Dat moet, want anders verandert er niks.

De moeite waard

Hoe doe je dat? Door bewust en met respect voor jezelf te kijken naar het “Hoe en waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe?”. Zo maak je de weg tot veranderen en ontwikkelen weer vrij. Niet omdat het fout is, maar omdat dit vrij baan geeft, om verder te wandelen op een andere route. En zoals zo vaak de conclusie is tijdens het wandelen, zijn meerdere routes alleszins de moeite waard en is elk uitzicht mooi.

Respect

En vrijwel altijd gebeurt tijdens dit veranderproces precies het tegenovergestelde van jouw grootste angst: de ander haakt niet af, maar haakt juist veel steviger aan. Er is respect voor je durf en je bewuste keuze.

Nu jij

Welke patronen wil jij los laten?

  • Schrijf ze eens op voor jezelf en kijk er liefdevol naar.
  • Deze lessen hebben je ver gebracht, maar misschien is het tijd om dat stuk dat ze ‘te groot of te sterk’ maakt er vanaf te halen.
  • Bedenk vervolgens welke stappen je nog te zetten hebt.

In mijn één op één coaching wil ik je graag begeleiden, zodat je kunt genieten van de ruimte die je er voor jezelf mee maakt. Net als de boom die met het vallen van de bladeren ruimte maakt voor nieuw blad.

foto flickr 05

Het risico van aannames doen

Onlangs gebeurde het weer: een bedrijf waarvan ik weet dat...
foto flickr 03

Hakken in het zand / Cultuur

Wat nu als de som van alle medewerkers niet tot...
foto flickr 01

Jouw ‘Au’-situaties helder in kaart en er iets mee doen

Au, ik kom tekort! Au, het lukt niet meer! Au...

Concrete resultaten

  • Inzicht in jezelf, drijfveren en motivatie. Je leert sturen vanuit authenticiteit.
  • De beschikking over diverse managementstijlen.
  • Inzicht in hoe jij met je eigen gedrag je omgeving beïnvloedt en inspireert.
  • Inzicht in je teamgenoten, de wisselwerking en opbouw in je team.
  • Nieuwe vaardigheden in het voeren van gesprekken.

Trainingsmethodiek

  • Vaardigheden worden met micro-simulatie getraind en eigen gemaakt
  • Met een beperkt aantal modellen krijgen ze concrete handvatten om in de praktijk toe te passen. Het zijn dezelfde modellen als in de MT-training waardoor het voor de managers makkelijker is te sturen op succes.
  • Handige hand-out kaartjes om in de praktijk als spieksetje bij de hand te hebben.
  • Opdrachten die tussenliggend uitgevoerd moeten worden. Denk aan koude acquisitie, een idee uitwerken voor een klant of sector. Dit kiezen we in overleg en afhankelijk van de situatie van het moment.
  • Individuele coaching kan onderdeel van dit traject uitmaken

Investering in tijd en euro’s

Het aantal dagen is afhankelijk van de vraagstelling, de doelen en de taakvolwassenheid van de deelnemers. Deze training geven we incompany, in open trainingsvorm en kan ook individueel vormgegeven worden.

Anne Marie Koenraad - van Hees
Anne Marie Koenraad - van Hees

Meer weten over wat ik voor jou kan betekenen?

Heb je nog vragen of heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek? Aarzel niet en neem contact met mij op. Ik sta je graag te woord.