bollen kleur

Home / 2Advance / Blog / de 4B’s van emoties, hoe ga je hiermee om?

de 4B’s van emoties, hoe ga je hiermee om?

Emoties 

Hoe gaan we als mens privé of zakelijk om met de situatie rond Corona? Meer dan ooit hoor ik in coaching uitspraken over onder druk staan, onzekerheid, machteloosheid of bedreigd voelen. Graag deel ik een tip die je zowel privé als zakelijk kan helpen bij het mentaal fit blijven en omgaan met de veelheid aan (verschillende) emoties.

In de praktijk is het zo dat ieder van ons gedurende zijn leven strategieën heeft ontwikkeld om met lastige situaties om te gaan. Mede daarom kunnen we (binnen een gezin of team) met verbazing kijken naar iemand die flipt van angst of juist heel rustig blijft onder dezelfde situatie.

Als mens kennen we vier emoties: Bang, Boos Bedroefd, en Blij. Alle vier zijn ze nodig om mentaal gezond te zijn en blijven. Je zou de vier emoties kunnen vergelijken met de vier cilinders van een motor, je hebt ze alle vier even hard nodig. Helaas zijn soms door allerlei redenen, of de eerdergenoemde strategieën, een of meerdere emoties minder toegankelijk geworden. Mochten we vroeger boos of verdrietig zijn bijvoorbeeld. Was het soms slimmer om emoties niet te laten zien? Deze lessen van ooit of strategieën blijven bij ons en kunnen in de weg gaan zitten bij het vrijelijk uiten van onze emoties.

Wat kunnen we doen?

Zoek met je collega’s of familie een vast moment op om met elkaar een rondje ‘Emoties’ te doen.  Laat ieder vertellen waarover hij/zij vandaag bang over was. Alles wat komt is goed, laat het er zijn. Stel indien nodig vooral aanmoedigende en open vragen daarbij. “Wat doet dit met je”, “Waar voel je het”, “Waar heb je de informatie vandaan?”, ‘Hoe ga je ermee om?”, “Wat heb je nodig?”. Vragen vanuit aandacht gesteld, die de ander helpen om zijn gedachte vorm te geven. Zodra we onze emoties hebben verwoord door hardop uit te spreken wat er in ons omgaat heeft het gevoel ruimte en een plaats gekregen, we delen het binnen de familie of met de collega’s. Het is respectvol en liefdevol aangenomen, er is ruimte voor bijval en wat er zich verder aandient.

We stoppen het niet weg waardoor het van binnen aan ons kan gaan knagen. Vergelijk dit maar met de bal die we alleen maar met heel hard werken onder water kunnen houden. We weten wat er gebeurt als deze toch vrijkomt; dit gaat met veel kracht en een hoop gespetter gepaard. Met het uiten van onze emoties werken we aan onze mentale fitheid!

Kinderen leren van de ouders dat het uiten van emoties normaal is, dat alles er mag zijn. Ook ouders zijn dus B B B en B. Collega’s ervaren dat ze meer met elkaar delen dan dezelfde werkgever of werkzaamheden.

Na het rondje Bang waarin iedereen zich heeft geuit, volgt uiteraard ook Boos, Bedroefd en als laatste van de emoties is dan Blij om positief af te sluiten.

Zijn er vragen; wees welkom!

foto flickr 05

Het risico van aannames doen

Onlangs gebeurde het weer: een bedrijf waarvan ik weet dat...
foto flickr 03

Hakken in het zand / Cultuur

Wat nu als de som van alle medewerkers niet tot...
aanpak waypoint 3

Moed moet

Zou het de periode van het jaar zijn, de herfst?...

Concrete resultaten

  • Inzicht in jezelf, drijfveren en motivatie. Je leert sturen vanuit authenticiteit.
  • De beschikking over diverse managementstijlen.
  • Inzicht in hoe jij met je eigen gedrag je omgeving beïnvloedt en inspireert.
  • Inzicht in je teamgenoten, de wisselwerking en opbouw in je team.
  • Nieuwe vaardigheden in het voeren van gesprekken.

Trainingsmethodiek

  • Vaardigheden worden met micro-simulatie getraind en eigen gemaakt
  • Met een beperkt aantal modellen krijgen ze concrete handvatten om in de praktijk toe te passen. Het zijn dezelfde modellen als in de MT-training waardoor het voor de managers makkelijker is te sturen op succes.
  • Handige hand-out kaartjes om in de praktijk als spieksetje bij de hand te hebben.
  • Opdrachten die tussenliggend uitgevoerd moeten worden. Denk aan koude acquisitie, een idee uitwerken voor een klant of sector. Dit kiezen we in overleg en afhankelijk van de situatie van het moment.
  • Individuele coaching kan onderdeel van dit traject uitmaken

Investering in tijd en euro’s

Het aantal dagen is afhankelijk van de vraagstelling, de doelen en de taakvolwassenheid van de deelnemers. Deze training geven we incompany, in open trainingsvorm en kan ook individueel vormgegeven worden.

Anne Marie Koenraad - van Hees
Anne Marie Koenraad - van Hees

Meer weten over wat ik voor jou kan betekenen?

Heb je nog vragen of heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek? Aarzel niet en neem contact met mij op. Ik sta je graag te woord.